Tippelhetek, hány levelet kaptál már a fenti címmel és hány, nyelvtanulással kapcsolatos cikket olvastál már el a témában?

A bevezetőben feltett kérdésre a tippem: több tucatnyit.

Elég a párna alá tenni a kazettát és alvás közben hallgatni a spanyol szöveget – mire felébredsz, tudsz spanyolul, igaz? Meg persze, ha százszor hallasz egy mondatot, százegyedszerre tudni fogod, mit jelent, használod is és még másik személyben is el tudod ragozni a benne lévő igét, ugye? ÉS szégyelld össze magad, ha három hónap alatt nem szerzel középfokú nyelvtudást! Szerintem tíz év múlva már nem is tanulsz nyelveket: veszel az eBay-en egy chipet, amit a tarkódba ültetve másnaptól kened-vágod a spanyol-magyar nagyszótár mind az 55 ezer szócikkét és a neked tetsző dialektusban szavalsz García Lorcát.

Hidd el, csodamódszer nincs

Két dolog számít: a te személyiséged, nyelvtanulási szokásaid és egy ehhez passzoló tananyag. Ha a kettő nincs összhangban, bármilyen újdonságra szórhatod a pénzt, nem fog segíteni. Én nem vagyok varázsló, se ezoterikus tündér, csak egy mezei spanyoltanár évtizedes tanítási tapasztalattal. Az esszencia, amit leszűrtem a több ezer megtartott órából, valahogy így néz ki:

– ha egy kezdő nem hallja magyarul is a spanyol nyelvtan magyarázatát, nagy eséllyel nem fogja érteni a spanyol nyelvtan lényegét;

– hiába tanulsz meg sok szót: ha nem gyakorolod, nem foglalod mondatba őket, ki fognak esni a rostán;

– hatékonyabb az a nyelvtanulási módszer, amely a hallást, a látást és a gyakorlást egyaránt megdolgoztatja, mint az, amelyik csak az egyiket tartalmazza;

– ha valaki nem motivált, hiába jár intenzív tanfolyamra, attól csak frusztráltabb lesz és a felénél feladja. De ha valaki motivált, nem szabad visszafogni őt lassú haladással, csoportos tanfolyammal.

Mitől maradsz motivált?

Ha a tempót jól választod meg, a motivációd sosem fog csökkenni és nem érzed magad stresszelve a tanulástól. Szárnyalni fogsz, mert szinte azt érzed, hogy a világon minden a te nyelvtanulási haladásodat támogatja.

A fenti tapasztalatokat egytől egyig belegyúrtam videós spanyol tanfolyamaimba, melyeket CD-n vagy mp3 formátumban is megszerezhetsz, hiszen mindenkinek más a legjobb. Nem egy nap alatt fogsz beszélni, de ha tetszik, ha ez motivál, akár tíz videót is megnézhetsz egymás után, nem fog megártani. Rengeteg példamondat, tanári magyarázatok, gyakorló feladatok megoldókulccsal – nincs túlbonyolítva, épp ezért működik. Nézd meg itt a kezdőknek, itt a haladóbbaknak szóló tanfolyamokat!

Olvasd el ezt a cikket is, amely segít felismerni, mikor kell fejvesztve menekülnöd a nyelvtanfolyamról.

 

Kövess a Facebookon, tanulj velem minden nap valami újat spanyolból! https://facebook.com/spanyolonline

Instagram oldalamon csodás képek, vicces kifejezések, hasznos nyelvtani szösszenetek várnak! https://instagram.com/spanyolonline