Amikor kifizetsz egy rahedli pénzt spanyol nyelvtanfolyam okán, elvárható lenne, hogy cserébe minőségi oktatást és biztos nyelvtudást kapj. Ez sokszor csak elméletben jön össze.

 

Ha az alábbiakat tapasztalod a spanyol nyelvtanfolyam során, inkább szedd a sátorfádat! Hidd el, jobb csak pénzt bukni, mint pénzt és időt is. Olyan időt, amit másképpen a nyelvtanulásba fektetve sokkal jobb eredményeket érhetsz el.

 

Hiba 1. – A tanárnak csak a hátát látod

…Merthogy egész óra alatt a táblára körmöl. Felírja a nyelvtant, felírja a szavakat, jól elvan a kis lelki világában, amibe a nyelvtanulók már nem férnek bele, csak a tábla. Nyilván fontos, hogy az új szavak felkerüljenek a táblára, hogy mindenki helyesen írja le. Az is fontos, hogy vizuálisan is bemutassa a tanárod a nyelvtani szabályokat, összefüggéseket, ne csak elmondva. Csak tudod, van az a szélsőség, amikor abból áll az egész spanyol nyelvtanfolyam, hogy a csoport másolja a tanára mondatait. Csak hogy tudd: ez nagyon kevés, ennyit egy könyv is tud nyújtani, ahol szépen nyomtatott betűkkel le van írva minden. Menekülj!

Motivált szeretnél maradni, de nem tudod, hogyan? Olvasd el ezt a 15 tippet!

Hiba 2. – Nem beszéltek órán

Rengetegen panaszkodtak már nekem, hogy egy 32 órás spanyol nyelvtanfolyam alatt összesen kétszer szólaltak meg. A lehető legégetőbb hiba egy nyelvtanár részéről, ha csak és kizárólag az íráskészséget fejleszti. Van az a tanártípus, aki felírja a nyelvtant, majd kinyittatja a könyvet és megoldatja a hallgatóival a feladatokat, aztán pedig felolvassák a megoldásaikat és úgy gondolják, ez a beszéd gyakorlása az órán. Nem, marhára nem ez a beszéd gyakorlása! A beszéd spontán, két ember között, interaktívan zajlik, hibákkal, botladozással, de akkor is úgy, hogy az egyik kérdez, a másik válaszol!

A legbosszantóbb, hogy nem egyszer hallottam már, hogy külföldi spanyol nyelvtanfolyamokon is ugyanez zajlik. Szóval, ne hidd, hogy ez a nyelvterület függvénye! Sajnos kizárólag a tanár függvénye.

 

Hiba 3. – Ha valaki késik, a tanár elölről kezdi az órát

Szerinted úgy mégis, mennyit fogsz tudni a spanyol nyelvtanfolyam végére, ha minden órán van valaki, aki negyed órát késik, és a tanár elölről kezdi a magyarázatait? Sőt, extrém esetben el sem kezdi az órát, míg nincs ott mindenki, és húsz perc múlva esik le a csoportnak, hogy a hiányzó hallgató már nem is fog odaérni. Nagyon kellemes időtöltés az időjárásról cseverészni magyarul a csoporttársakkal, de tényleg, simán megérte a befizetett 30-40 ezer forintodat!

 

Hiba 4. – A tanár késik

Az előző helyzet fokozásának netovábbja, amikor a tanárnak van képe késni. Természetesen bármikor bárkivel előfordulhat, hogy lerobban alatta a busz, nem talál parkolóhelyet, nem is az egyszer-egyszer előforduló eseteken van a hangsúly. Inkább azon, amikor notórius késő a tanár, a csoport pedig csak ül és várja, aztán a harmadik-negyedik órától kezdik kapzsgálni, hogy ez mindig így lesz és ezért mindenki lazán áll hozzá a kezdéshez, egyre többen késnek, míg végül a 90 percből kb 70 perc az, ami hasznosan tölthető, opcionálisan…

 

Hiba 5. – Csak egy könyv, se több, se kevesebb

Aláírom, vannak kiváló könyvek a spanyol nyelvtanfolyam levezetéséhez, amik minden készséget igyekeznek megfelelően fejleszteni. Ám még a legjobb könyvekhez is kell néha kiegészítő anyag, amik segítenek a hallgatóknak elmélyíteni az óra anyagát, begyakorolni a szókincset, megérteni a nyelvtant. Ha egy tanár nem használ kiegészítést, vagy lusta, vagy tájékozatlan. Fentebb pedig említettem, mennyire minőségi az a spanyol nyelvtanfolyam, ahol abból áll az óra, hogy felolvassuk a nyelvtant és a párbeszédeket, majd megoldjuk a feladatokat és hangosan felolvassuk a megoldást… Otthon mit fogsz csinálni, ha órán csinálod a házinak valót?

 

Hiba 6. – Egyértelműen kiderül, hogy a tanár inkompetens

Sajnos nem egy esettel kerestek már meg: mondjam már meg, hogy ezt vagy azt a nyelvtani részt miért úgy tanította a nyelvtanár az órán, miközben az én videótanfolyamomban máshogy van? Mondanom se kell, hogy a spanyol tanfolyamra berakott nyelvtanár tudása volt kissé hiányos… Ez roppant bosszantó annak is, aki közben más forrásból is tanul és tudja, hogy totálisan rossz az, ami ott elhangzik. Azonban én még jobban sajnálom azokat, akiknek a spanyol nyelvtanfolyam jelenti az egyetlen tanulási forrást és lehet, hogy fogalmuk sincs arról, épp a világ legnagyobb butaságát tanítják nekik! Egyes nyelviskolák, úgy tűnik, bárkit felvesznek nyelvtanári posztra, miközben a kompetenciáját képtelenek ellenőrizni.

 

Mindezen jelentős kockázatok fényében szerinted nem jobb otthonról, kényelmesen tanulni, olyan tanfolyammal, ami megdolgoztat vizuálisan és auditívan is? Szerinted nem jobb saját magadnak beosztani az idődet és ha megvan a lendület, akár napi 4-5 témát is átvenni egy olyan videótanfolyammal, aminek az első videóját ingyenesen megnézheted, így nem zsákbamacskát veszel?

Gyere, nézd meg, mennyi minden vár rád, olcsóbban és hatékonyabban, mint amit egy átlagos spanyol nyelvtanfolyam nyújtani képes!

 

Kövess a Facebookon, tanulj velem minden nap valami újat spanyolból! https://facebook.com/spanyolonline

Instagram oldalamon csodás képek, vicces kifejezések, hasznos nyelvtani szösszenetek várnak! https://instagram.com/spanyolonline