Egy olvasóm kérdezett bizonyos nyelvtani szösszenetről. Ez nem más, mint a lo névmás, de a téma korántsem terjedelmes, úgyhogy a mai bejegyzés csak afféle jegyzet lesz.

 

A ‘lo de’ és az ‘eso de’ kifejezések nagyjából egymás szinonimái, és akkor használjuk őket, amikor nem tárgyra, hanem eseményre utalunk vissza, mégpedig olyanra, amely mindkét társalgó fél számára ismert, így nem kell külön igével kifejezni, elég csak utalni rá.

lo de = az, ami… (+időhatározó / infinitivo)

eso de = ez, ami… (+infinitivo)

Bár azt tanuljuk, hogy a spanyolban hímnemet és nőnemet különböztetünk meg, épp ez a két névmás az, amire nyugodtan rá lehetne húzni a „semlegesnem” jelzőt. Egy cselekvésnek ugyanis nyilván nincs neme, így, ha cselekvésre szeretnénk utalást tenni, előhúzzuk a kalapból a ‘lo’ vagy az ‘eso’ névmást és kész a helyes nyelvtani szerkezet!

 

Nézzünk példákat:

Lo de ayer será un recuerdo muy bonito para mí. – A tegnap történtek nagyon szép emlék lesz számomra. (=az, ami tegnap történt)

Lo de decirle la verdad no me suena muy bien. – Az a dolog, hogy mondjuk meg neki az igazat, nem tetszik nekem túlzottan.

Eso de caminar cinco kilómetros no es mi estilo. – Ez a dolog, hogy 5 kilométert gyalogoljak, nem az én műfajom.

 

Ha ezeket a szerkezeteket tárgyként használjuk, akkor előrehozott tárgyként bukkannak fel a mondatban. (Mi az előrehozott tárgy? Olyan mondatrész, amely tárgy, de az alany helyén áll.) Ha ez így van, akkor meg kell ismételni egy újabb ‘lo’-val a mondat közepén is, ahol eredetileg kéne a tárgynak állnia. Példa:

Lo de ayer no lo podré olvidar. – A tegnap történteket (azokat) nem tudom majd elfelejteni.

 

A ‘lo’ névmással kapcsolatban még eszembe jutott a Premio Lo Nuestro (kb. ‘Ami a Miénk’ Díj), amely a Latin Grammy mellett a legnívósabb zenei díj a latin előadók számára. 1989 óta ítélik oda Floridában, minden évben életműdíjat is osztanak a számtalan egyéb kategória mellett. Az első életműdíjat Celia Cruz kapta 1990-ben, de büszkélkedhet már vele Ricky Martin, Marc Anthony, Gloria Estefan, Shakira, Thalía, Julio Iglesias, Romeo Santos és Daddy Yankee is, hogy csak a legnagyobb neveket említsem.

 

Nyelvtani rendszerező e-tanfolyam spanyolból újrakezdőknek házival, megoldókulccsal ITT!

Facebookon és Instagramon sok érdekes bejegyzésből tanulhatod a spanyolt. Te követsz már?