Escalera című nyelvkönyvem kapcsán sok kérdést kapok: milyen szinthez, kinek ajánlom? Ebben a cikkben összefoglaltam a válaszokat.

Az Escalera spanyol nyelvkönyvet (ITT szerezheted be) úgy állítottam össze, hogy a lehető legtöbb spanyoltanuló igényeit kielégítse. Ha te is e kilenc probléma – vagy nevezzük inkább kihívásnak – valamelyikével küzdesz a spanyoltanulás során, nagy haszonnal forgathatod a könyvemet és a hozzá tartozó munkafüzetet!

 

Nr. 1. Újrakezdő vagy spanyolból

Az újrakezdők örök dilemmája, hogy vajon mire emlékeznek a hónapokkal, évekkel azelőtt megtanult anyagból. Az Escalera 99 egyre nehezedő témát tartalmaz, amivel csodásan leszűrheted a szintedet. Ha már az elején is találsz hiányosságokat a tudásodban, érdemes inkább A1 szintről újrakezdeni a spanyolt, hiszen a spanyol jelen idő rengeteg rendhagyó csoporttal bír. Ha az eleje nagyon könnyen megy, de a múlt idők táján már akadnak gondok, inkább az A2 küszöbén állsz, és így tovább.

 

Nr. 2. Szeretsz egyedül tanulni

Az én spanyol nyelvkönyvem megoldókulcsot is tartalmaz, ami borzasztó fontos, mert hiába oldasz meg egy rakás feladatot, ha fogalmad sincs róla, hogy jól csinálod-e.

 

Nr. 3. Nem érted a spanyol nyelvtant

Szenvedsz a jelen idővel vagy a múlt idők megkülönböztetésével? Gondot okoz a subjuntivo használata? Az Escalera-ban ezek a témák nem 1-1 fejezetben kerültek feldolgozásra, hanem akár 20-30 fejezeten keresztül! Én ezt a három témát láttam iszonyú fontosnak, ezért alaposan elemeire bontottam őket, minden lényeges részt külön fejezetben tárgyalok és külön feladatokat is írtam hozzájuk. Természetesen nem csak erről a „szentháromságról” szól a könyv. A 99 témába bőven belefértek egyéb csodák is, mint például a jövő idő, feltételes mód, függő beszéd, passzív, igei körülírások, és még sorolhatnám.

 

Nr. 4. Nem érted a tanárod magyarázatait

Sajnos sok olyan spanyoltanulóval kerültem már kapcsolatba, aki iskolai keretek között vagy magántanárnál tanulta a spanyolt, de nem jutott egyről a kettőre a tanári magyarázatok kuszasága miatt. A nyelvkönyemre sok pozitív visszajelzést kaptam, melyek között az egyik rendszeresen visszatérő, hogy nagyon érthető stílusban fogalmazok. Persze ki tudnám magamat akadémiai körmondatokban is fejezni, de a hivatásom azzal elveszítené a valódi célját. Én a diákokhoz és nem a kollégákhoz vagy a nyelvi szaktekintélyekhez akarok beszélni!

 

Nr. 5. Spanyolul tanulod a spanyolt

Teljesen kezdőknek nem igazán szoktam javasolni, hogy spanyolul kezdjék a spanyol nyelvtan tanulását. Ha neked mégis így jött össze, valószínűleg sok nehézségbe ütközöl a spanyoltanulással. Az Escalera nyelvtani magyarázatai egytől egyig magyarul olvashatók. Rengeteg AHA élmény fog érni a feldolgozása során!

 

Nr. 6. Szereted a sok példamondatot

A könyvben igyekeztem minél több példamondattal szemléltetni az adott nyelvtani jelenség használatát. A példamondatokban nem csak az a jó, hogy rögtön elmélyítheted a megtanult elméleti részt: szótanulásra is nagyszerűek. Természetesen, a spanyol példamondatok magyar fordítását is megtalálod az Escalera nyelvkönyvben.

 

Nr. 7. Nyelvvizsgára készülsz

Tudom, milyen az, amikor pánikszerűen megrohamoz az érzés: te jó ég, elfelejtettem átismételni valamit! A spanyol nyelvkönyvem hasznos segítséget nyújt a nyelvvizsga előtti ismétlésben, hiszen átlátható szerkezetű, pillanatok alatt megtalálod benne azt, amit keresel, pár feladat erejéig pedig még gyakorolni is tudsz.

 

Nr. 8. Folyamatos ismétlésre szorulsz spanyolból

Ha ritkán van spanyolórád és feledékeny típus vagy, valószínűleg többször kell ugyanazt az anyagot elővenned. Az Escalera ebben mindig a társad lesz: akár egy rendhagyó igét kell megtalálnod, akár egy fontos témát átnézned, nem kell sokat időznöd a keresgéléssel.

 

Nr. 9. Kevésnek érzed a jelenlegi gyakorlást

Minden témához négy feladatot mellékeltem, de mivel a spanyol nyelvtan meglehetősen részletesen kerül feldolgozásra a könyvben, a múlt idők témaköréhez például összesen 40 feladat tartozik, és az már nem is olyan kevés! Ugyanígy, a kötőmód a 77-94. leckéket öleli fel, ami 18×4=72 feladatot jelent! A megoldókulcs óriási előnyéről már írtam a 2. pontban. Ráadásul, 2019. nyarától az Escalera extra munkafüzetem is kapható, amely 100 további vadiúj feladatot rejt, mintegy az Escalera kiegészítéseképpen.

 

Végezetül: ami NEM az Escalera

Az Escalera spanyol nyelvkönyv nem tartalmaz hanganyagot, mert nyelvtani összefoglaló és nem komplex nyelvtanfolyami tankönyv. A hanganyag a hallás utáni szövegértést fejleszti, tehát teljesen más készségre van hozzá szükség. Nincs tele plecsnikkel, képekkel, nyilakkal, színes-szagos oldalakkal, mert a letisztultság volt a vezérelvem: egy oldal nyelvtan, egy oldal feladat, és ezt hűen betartottam mind a 99 fejezetben. Ha színes, nyilas, rajzocskás, kesze-kusza spanyol nyelvkönyvet keresel, abból van épp elég már…

 

Ha te is szeretnél egy példányt, itt választhatsz többféle csomag közül, és még minta fejezeteket is letölthetsz!

 

Kövess a Facebookon, tanulj velem minden nap valami újat spanyolból! https://facebook.com/spanyolonline

Instagram oldalamon csodás képek, vicces kifejezések, hasznos nyelvtani szösszenetek várnak! https://instagram.com/spanyolonline