fbpx

Bár egyes vizsgák iszonyú nehéznek tűnnek, jó, ha tudod, hogy helyes időbeosztással és az időrabló tevékenységeid felszámolásával bármilyen akadályt képes vagy sikerrel venni.

 

Szóbeli érettségi, szóbeli nyelvvizsga, vizsgaidőszak az egyetemen – ilyen esetekben fel kell kötni a gatyát, nincs idő az álmodozásra. Na de hogyan csináld, amikor mindenhol a fagyizó csalogat, strand-szagot érzel már a szökőkutak mellett is és a haverjaid minden estét átdorbézolnak a kávézók teraszain?

 

Nr. 1. Tervezz, tervezz, tervezz

Biztosan te is tudod, milyen fontos a tanulás megtervezése, eddig azonban halogattad a megvalósítást. Ezután ne tedd! Írásban vázold fel, az adott vizsga milyen témákból áll, mennyi időt igényel egy-egy téma áttanulása, illetve hány órád van naponta a tanulásra. Mindezeket összevetve könnyedén ki tudod számolni, mennyivel előtte kell leülnöd a felkészüléshez. Vedd figyelembe, hogy nem lehet egy popsival megtanulni valamit! Először az értő átolvasással kezdd, majd emeld ki a lényeget szövegkihúzóval, írj vázlatot, memorizáld, a végén pedig férjen bele legalább két ismétlés is.

 

Nr. 2. Reszkessetek, időrablók!

Nem, ez nem egy sci-fi címe: a te életedben is zajlik az időrabló tevékenységek pusztítása. Ez az összefoglaló neve mindazon tárgyaknak, helyzeteknek, személyeknek és körülményeknek, amelyek nem hogy segítenének a tanulásban, hanem éppen hogy elvonják tőle a figyelmedet. Egy rendszeresen bekopogó koleszos társ, a folyton berregő, chatcsipogó okostelefon, a túl meleg vagy túl hideg szoba… Sokszor nem is vagyunk tudatában a zavaró elemeknek. Az első és legfontosabb tehát, hogy azonosítsd be őket! Ezután következhet a felszámolás. Chatfüggő vagy? Kapcsold ki a telefonodat, míg tanulsz! A tanuláshoz szükséges anyagokat készítsd magad köré, hogy ne kelljen ezek miatt felállni, tekerd fel/csavard le a fűtést vagy a légkondit, szólj a családtagoknak, hogy ne zavarjanak, és így tovább – az időrablók semlegesítését tekintsd első számú feladatodnak.

 

Nr. 3. Elsőre nem megy? Nem a te hibád

Rengeteg diák már első nekifutásra memorizálni akarja az olvasott információt. Ez sajnos nem hatékony módszer. Muszáj, hogy az agyad számára ismerős legyen a megtanulandó anyag, ezért a legcélravezetőbb, ha az 1. pontban is ismertetett rávezetést alkalmazod. Olvasd át az anyagot, hogy legyen róla globális fogalmad! Ha ezen túlestél, jöhet a rikítós színű toll, hogy a lényeget kiemeld vele. Az aláhúzott mondatokból aztán könnyedén össze tudod állítani az anyag vázlatát, amire rápillantgatva sokkal egyszerűbb lesz az egész anyag felfűzése, elmesélése.

 

Nr. 4. Járasd csúcsra a vizuális memóriádat

Ahogyan a spanyol videós tanfolyamok esetén is mindig hangsúlyozom: az a leghatékonyabb tanulási módszer, ami a lehető legtöbb érzékszervedet be tudja vonni az ismeretszerzésbe. A jobb agyfélteke izgatása céljából használj például képeket a tanuláshoz! Rajzolj, színezz, alkoss egymásra épülő, színes paneleket, bennük néhány szóval! Mint a Maslow-piramis, az anyag úgy fog eléd tárulni.

 

Nr. 5. Szeresd a tested

Na, ezt gyorsan megmagyarázom, mielőtt tévútra visz az alcím. Ahelyett, hogy a végletekig kiszipolyozod az energiatartalékaidat – aminek akár olyan következménye is lehet, hogy pont a vizsgára betegszel meg -, bánj a szervezeteddel korrektül! Aludj eleget, szedj vitaminokat és ne vidd túlzásba a kávét, energiaitalt.

 

Nr. 6. Vess be memorizálási trükköket

Életmentők lehetnek, amikor megjegyezhetetlen tananyag keseríti meg az életedet. Itt van mindjárt az akroníma, azaz a betűszó. Ha képtelen vagy egymás után következő fogalmak megjegyzésére , olvasd össze az első betűjüket és jegyezd meg az így kapott szót. Máris könnyebben jön a betűszót alkotó fogalmak neve is! Amikor hittanos voltam általánosban, a hét főbűnt így tanította meg nekünk a papunk: „jegyezzétek meg, hogy ‘keföbitohal’, és akkor megjegyzitek a hét főbűnt is!”. Azóta is vágom a témát, pedig eltelt huszonöt év. 🙂 Másik trükk, ha értelmes mondatot kreálsz a megjegyzendő fogalmak kezdőbetűivel. Ha például a légkör rétegeit (troposzféra, sztratoszféra, mezoszféra, termoszféra, exoszféra) kéne a fejedbe vésned, használhatod helyette ezt a mondatot: Tervezek szülinapomon meggyes tortát enni.

 

Köszönöm, ha megírod, te milyen tanulási technikákat alkalmazol! Hasznos lesz minden olvasómnak!

Ha spanyol nyelvvizsgára készülsz, érdemes ezzel az ötperces szintfelmérővel kezdened.

Várlak a Facebookon és az Instagramon is sok érdekes, vicces, hasznos tartalommal!