Bár egyes vizsgák iszonyú nehéznek tűnnek, jó, ha tudod, hogy helyes időbeosztással és az időrabló tevékenységeid felszámolásával bármilyen akadályt képes vagy sikerrel venni.

 

Szóbeli érettségi, szóbeli nyelvvizsga, vizsgaidőszak az egyetemen – ilyen esetekben fel kell kötni a gatyát, nincs idő az álmodozásra. Na de hogyan csináld, amikor mindenhol a fagyizó csalogat, strand-szagot érzel már a szökőkutak mellett is és a haverjaid minden estét átdorbézolnak a kávézók teraszain?

 

Nr. 1. Tervezz, tervezz, tervezz

Biztosan te is tudod, milyen fontos a tanulás megtervezése, eddig azonban halogattad a megvalósítást. Ezután ne tedd! Írásban vázold fel, az adott vizsga milyen témákból áll, mennyi időt igényel egy-egy téma áttanulása, illetve hány órád van naponta a tanulásra. Mindezeket összevetve könnyedén ki tudod számolni, mennyivel előtte kell leülnöd a felkészüléshez. Vedd figyelembe, hogy nem lehet egy popsival megtanulni valamit! Először az értő átolvasással kezdd, majd emeld ki a lényeget szövegkihúzóval, írj vázlatot, memorizáld, a végén pedig férjen bele legalább két ismétlés is.

 

Nr. 2. Reszkessetek, időrablók!

Nem, ez nem egy sci-fi címe: a te életedben is zajlik az időrabló tevékenységek pusztítása. Ez az összefoglaló neve mindazon tárgyaknak, helyzeteknek, személyeknek és körülményeknek, amelyek nem hogy segítenének a tanulásban, hanem éppen hogy elvonják tőle a figyelmedet. Egy rendszeresen bekopogó koleszos társ, a folyton berregő, chatcsipogó okostelefon, a túl meleg vagy túl hideg szoba… Sokszor nem is vagyunk tudatában a zavaró elemeknek. Az első és legfontosabb tehát, hogy azonosítsd be őket! Ezután következhet a felszámolás. Chatfüggő vagy? Kapcsold ki a telefonodat, míg tanulsz! A tanuláshoz szükséges anyagokat készítsd magad köré, hogy ne kelljen ezek miatt felállni, tekerd fel/csavard le a fűtést vagy a légkondit, szólj a családtagoknak, hogy ne zavarjanak, és így tovább – az időrablók semlegesítését tekintsd első számú feladatodnak.

 

Nr. 3. Elsőre nem megy? Nem a te hibád

Rengeteg diák már első nekifutásra memorizálni akarja az olvasott információt. Ez sajnos nem hatékony módszer. Muszáj, hogy az agyad számára ismerős legyen a megtanulandó anyag, ezért a legcélravezetőbb, ha az 1. pontban is ismertetett rávezetést alkalmazod. Olvasd át az anyagot, hogy legyen róla globális fogalmad! Ha ezen túlestél, jöhet a rikítós színű toll, hogy a lényeget kiemeld vele. Az aláhúzott mondatokból aztán könnyedén össze tudod állítani az anyag vázlatát, amire rápillantgatva sokkal egyszerűbb lesz az egész anyag felfűzése, elmesélése.

 

Nr. 4. Járasd csúcsra a vizuális memóriádat

Ahogyan a spanyol videós tanfolyamok esetén is mindig hangsúlyozom: az a leghatékonyabb tanulási módszer, ami a lehető legtöbb érzékszervedet be tudja vonni az ismeretszerzésbe. A jobb agyfélteke izgatása céljából használj például képeket a tanuláshoz! Rajzolj, színezz, alkoss egymásra épülő, színes paneleket, bennük néhány szóval! Mint a Maslow-piramis, az anyag úgy fog eléd tárulni.

 

Nr. 5. Szeresd a tested

Na, ezt gyorsan megmagyarázom, mielőtt tévútra visz az alcím. Ahelyett, hogy a végletekig kiszipolyozod az energiatartalékaidat – aminek akár olyan következménye is lehet, hogy pont a vizsgára betegszel meg -, bánj a szervezeteddel korrektül! Aludj eleget, szedj vitaminokat és ne vidd túlzásba a kávét, energiaitalt.

 

Nr. 6. Vess be memorizálási trükköket

Életmentők lehetnek, amikor megjegyezhetetlen tananyag keseríti meg az életedet. Itt van mindjárt az akroníma, azaz a betűszó. Ha képtelen vagy egymás után következő fogalmak megjegyzésére , olvasd össze az első betűjüket és jegyezd meg az így kapott szót. Máris könnyebben jön a betűszót alkotó fogalmak neve is! Amikor hittanos voltam általánosban, a hét főbűnt így tanította meg nekünk a papunk: „jegyezzétek meg, hogy ‘keföbitohal’, és akkor megjegyzitek a hét főbűnt is!”. Azóta is vágom a témát, pedig eltelt huszonöt év. 🙂 Másik trükk, ha értelmes mondatot kreálsz a megjegyzendő fogalmak kezdőbetűivel. Ha például a légkör rétegeit (troposzféra, sztratoszféra, mezoszféra, termoszféra, exoszféra) kéne a fejedbe vésned, használhatod helyette ezt a mondatot: Tervezek szülinapomon meggyes tortát enni.

 

Köszönöm, ha megírod, te milyen tanulási technikákat alkalmazol! Hasznos lesz minden olvasómnak!

Ha spanyol nyelvvizsgára készülsz, érdemes ezzel az ötperces szintfelmérővel kezdened.

Várlak a Facebookon és az Instagramon is sok érdekes, vicces, hasznos tartalommal!