Spanyol kezdő tanulók gyakran mást képzelnek el a spanyoltanulásról, mint amilyen valójában. Jobb, ha felkészülsz az alábbi furcsaságokra!

 

Most összeszedtem neked azokat a megdöbbentő dolgokat, amiket egy kezdő spanyolos vagy máshogy „tudott” (azaz képzelt el), vagy sosem gondolta volna, hogy ilyen egyáltalán lehetséges! Ne csüggedj, ha te is épp most akadtál össze a felsoroltakból valamelyikkel! Előbb vagy utóbb meg fogod emészteni (most mondjam, hogy lesz még rosszabb? 🙂 )!

 

1 – Különleges betűk

Főleg angolosoknak nehéz megszokni, hogy a spanyolban szinte mindent úgy ejtünk, ahogy leírunk. A spanyol nyelvben kevés az ‘x’, alig akad ‘z’ és a ‘k’ csak idegen szavakban fordul elő, van viszont három olyan betűjük, amely csak itt, csak most: az ñ a magyar ‘ny’-nek felel meg, a ‘ch’ a magyar cs-nek, míg a ‘ll’, vagyis a dupla l betű olyan a sztenderd spanyolban, mintha egy j és egy l hangot ejtenénk egymás után. (Ez utóbbi egyébként nem is az ABC része a szó szoros értelmében, mert a legutóbbi nyelvi reform során kivették a dupla betűket belőle.)

 

2 – Különleges karakterek

Addig nincs baj, amíg csak kijelentő mondattal találkozik a kezdő spanyolos. Na de, amikor meglátja a tótágast álló kérdőjelet (¿) és felkiáltójelet (¡), akkor aztán kikerekedik a szeme! Igen, a spanyol ilyen előrelátó nyelv: a kérdő, felszólító, felkiáltó, óhajtó mondatoknál már az elején tudjuk, hogy másképp kell hangsúlyozni, mint a kijelentő mondatot.

 

3 – A spanyol ékezet más, mint a magyar ékezet

Hiába néz ki ugyanúgy, a funkciója teljesen eltérő. A magyarban, ami ékezetes, azt egyúttal hosszan is kell ejteni. A spanyolban viszont az ékezet csak a hangsúly jelölésére szolgál. Attól nem lesz ‘á’ hangként ejtett hang egy ‘a’ betűből, mert ékezet van rajta. Ezt az egyik legnehezebb „átkapcsolni” fejben egy spanyol kezdő suámára, ha leül a spanyol nyelvkönyv elé.

 

4 – A számokban nincs ‘q’

Az olasz behatása miatt (pl. Fiat típusok neve, bútoráruház, dalok) mindenki azt hiszi az elején, hogy a spanyol számokat is q-val kell írni. Nos, nem. A spanyolban összesen 3, azaz három olyan alapszám van, ami Q-t tartalmaz. Ezek: quince (15), quinientos (500), quinto (5.). Minden más számban a ‘c’ használatos: cuatro (4), cinco (5), cuarenta (40), stb.

 

5 – Kiejtetlen magánhangzók

Mi az, hogy egy szóban benne van az ‘u’, mégsem kell kiejteni? És mi az az ‘ü’ betű ott? Mindezt nem véletlenül kérdi meg egy kezdő spanyolos a teljes összezavartság tetőfokán, ha meglát egy-egy releváns szót. Mert például a ‘guerra’ (háború) szót ‘gerra’-nak ejtjük magyarul, és így teszünk minden más szóval is, ahol a ‘gue’, ‘gui’ betűkombináció megjelenik. Előfordulhat azonban olyan is, hogy mégiscsak kiejtenénk azt az u-t. Ekkor két pontot tesznek rá a spanyolban, mint ahogy mi írjuk az ü betűt. Ejteni nem ü-t ejtünk! Csak u-t. Klasszikus példa erre a nicaragüense (nicaragua-i), aminek kiejtése fonetikusan leírva: nikaraguensze. (Hú, de rondán néz ki így leírva…)

Készítettem erről videót is, itt nézheted meg:

 

6 – A spanyolok elképesztő gyorsan beszélnek

Már kutatások is kimutatták, hogy a spanyol a világ egyik leggyorsabb nyelve. Szóval, gratulálok a nyelvválasztáshoz! 🙂 Kezdőként ez még igazi sokk, de én azt vallom, hogy minél előbb szokod meg a gyors tempót, 1. annál könnyebben érted meg az anyanyelvi spanyolokat, 2. annál könnyebben fogsz te magad is dadogás helyett spanyolul beszélni. Jut eszembe, itt leírtam, hogyan gyakorolhatod a hallás utáni szövegértést!

 

7 – Rengeteg a különböző nyelvjárás

Még ha ki se teszed a lábad az Ibériai-félszigetről, akkor is érnek meglepetések: a madridiak „csak” gyorsak, de a katalánok már szinte ijesztően gyorsak, az andalúzok meg hírből sem ismerik a szóvégi ‘s’ fogalmát… Ha pedig Latin-Amerikába mész, az tényleg kész káosz. Én a helyedben nem aggódnék ezen: a sztenderd spanyolt kell először megtanulnod, azután már lesz füled ahhoz is, hogy különbséget tegyél az akcentusok között. Van, ahol csicseregnek, máshol nem gyengén hadarnak vagy épp olyan, mintha énekelnének. Ez a lány zseniálisan adja elő 20 ország spanyol kiejtési módját, érdemes megnézni!

 

Sötétben tapogatózol, hogyan is kezdj spanyolul tanulni? Ezekkel a sokoldalú csomagokkal belekóstolhatsz a spanyol nyelv alapjaiba, miközben azt is eldöntheted, hogy milyen mélységben érdekel a spanyol nyelv! E-bookok, videók és hanganyag egy helyen itt!

 

Kövess a Facebookon, tanulj velem minden nap valami újat spanyolból! https://facebook.com/spanyolonline

Instagram oldalamon csodás képek, vicces kifejezések, hasznos nyelvtani szösszenetek várnak! https://instagram.com/spanyolonline