Nem megy a tanulás, nem fog az agyad? Talán egy pici változtatással hatványozhatod az eredményességedet. Tippek a hatékony tanuláshoz!

Az, hogy milyen eredményesen tanul valaki, igazság szerint csak kb. fele mértékben függ a képességeitől. A dolog másik fele azon áll vagy bukik, hogy mennyire tud koncentrálni, mennyire nyugodt a környezet és mennyire ismeri a saját preferenciáit. Gondolok itt arra, hogy valóban jó-e mondjuk, ha zene mellett tanul valaki. Egyeseknél ez kifejezetten agyserkentő, míg másoknál csak elvonja a figyelmet.

Próbáld ki ezeket a tippeket – némelyiken már talán túl is vagy – és számolj be az eredményről!

 

  1. Húzd alá vagy emeld ki a téma fontos szavait, mondatait!

Használhatsz különböző színeket a címekre és a szövegre, de arra ügyelj, hogy sose legyen túl magas a kijelölt szöveg aránya, hiszen akkor semmi értelme ennek a technikának. Miért jó a kijelölés? Azért, mert amikor ismételni kényszerülsz a témát, elég lesz csak rápillantanod a filces részekre és az egészről be tudsz majd számolni. Vizuális típusok ráadásul jobban megjegyzik a neveket, adatokat, évszámokat, ha ahhoz egy színt is társítanak.

 

  1. Rajzold le az összefüggéseket!

Nyilak, ágrajzok, idővonal – rendezd egységbe a külön-külön megtanult információt, mert ha „magasabbról” szemléled a témát, az egyik adatról eszedbe fog jutni a másik is. Például, ha a spanyolban idővonalra rendezed a múlt időket a használat alapján, könnyebben átlátod majd az egymáshoz való viszonyukat.

 

  1. Készíts saját jegyzeteket!

Egyetemistáknál nagy divat, hogy elkérik mások jegyzeteit, ők maguk pedig nem járnak órára vagy nem olvassák el az adott kötelező olvasmányt. Ez így biztosan nagyon praktikus, ha halaszthatatlan dolgod akad egyszer-kétszer, ám nem javaslom, hogy rászokj. Mindenki másképp jegyzetel, más neki a fontos, máshogyan írja le az összefüggéseket, jelenségeket. Ha olvasmányt jegyzetelsz, akkor is fontosak a saját élmények, amiket talán nem is vetsz papírra, annyira beléd vésődtek (például, a szereplők egymáshoz való viszonya egy regényben).

 

  1. A post-it nagy haszna

A kis öntapadós papírkák, azaz a post-it-ek használata szuper segítség egy könyv feldolgozásánál is. A nyelvkönyvedben például megjelölheted vele, hol vannak a fontos részek. Sárga papírt ragassz a nyelvtani leírásokhoz, kéket a szószedetekhez.

 

  1. Azonnal gyakorold is!

Nem elég az elméletet megtanulni. Akkor leszel a leghatékonyabb, ha rögtön gyakorlatba is átülteted a tanultakat. Amikor az online videótanfolyamok anyagát állítottam össze, nagyon fontosnak tartottam, hogy minden egyes videó végén legyen gyakorló feladat. A készülő könyvem is erre a metódusra épül: amit megtanítok, azonnal gyakoroltatom is. Persze, ez nem csak a nyelvtanulásnál fontos tanács, hanem akár a matematikára vagy a többi reál tantárgyra is vonatkoztatható, ahol képleteket kell tanulni.

 

  1. Használd a mnemotechnikát a listáknál!

Már egész korán megismerkedtem ezzel a technikával, amikor a plébánosunk hittanon a hét főbűnt tanította. Azt mondta, fűzzük össze a főbűnök kezdőbetűit vagy első szótagjait, így kijön a KEFÖBITOHAL „szó”. Erről mindig eszünkbe fog jutni a hét főbűn. (És lám, igaza lett, mert így kb. 26 év távlatából ugyanúgy emlékszem!) Mikor érdemes ezt használni? Például, ha a rendhagyó igéket tanulod. Vagy esetleg történelemben egy esemény résztvevőit. Bármilyen listás felsorolásnál jó szolgálatot tehet!

 

  1. Egészítsd ki a tanulnivalót vizuális elemekkel!

Ha épp a konyha szavait tanulod, vágj ki egy magazinból konyhás képet és írogasd mellé a szavakat! Ha a családot tanulod, rajzold le a családodat és írd föléjük a spanyol megfelelőt! Ha vizuális típus vagy – azaz olyan, aki képek, ábrák, színek segítségével könnyebben tanul -, kihagyhatatlan számodra a tanulás ábrákkal való megtámogatása!

 

  1. Jelölj ki konkrét időtartamot a tanulásra!

Ha csak úsznak a percek, az órák, közben pedig ötpercenként ránézel a Facebookra és chatelsz a barátaiddal, nem biztos, hogy időben végzel a tanulnivalóval. Jelölj ki mindenre időkeretet! Például, a házit fél óra alatt csinálod meg. Ez alatt az idő alatt némítsd le a telefonodat (igen, az értesítéseket is… igen, a rezgést is!), hogy ne zavarjon semmi. Elképesztően sok előnye van egy oksotelefonnak, de vitathatatlanul a legnagyobb hátránya ez a „mindenbe belekotyogás”, ami manapság a figyelem elterelés leghatékonyabb eszköze.

 

  1. Váltogasd a tanulandókat!

Ne csak a monoton feladatmegoldás legyen terítéken! Fél óra feladatozás után nézz meg egy spanyol hírt a videómegosztón! Aztán írj mondatokat, végül zárd az etapot egy mp3 tananyag meghallgatásával! Minél sokoldalúbban dolgoztatod az agyadat, annál magasabb fokú lesz a befogadóképessége. 🙂

 

  1. Pihenj is!

Képtelenség hatásosan végigtanulni három-négy órát. Nagyjából 50 perc az az időtartam, amíg képesek vagyunk koncentrálni egy dologra. Utána érdemes 10 perc pihenőt beiktatni: járj egyet a lakásban, készíts egy teát, ellenőrizd a leveleidet (szigorúan tíz perc!). Következhet az újabb 50 perces tanulási szakasz. Tapasztalni fogod magadon, hogy mennyit bírsz el ezekből az 50 percesekből egymás után. Ez függhet adott naptól is: mennyire vagy kipihent, mennyire járnak máshol a gondolataid, stb.

Ha hasznosnak találtad az összefoglalót, oszd meg másokkal is! Köszönöm!

 

Kövess a Facebookon, tanulj velem minden nap valami újat spanyolból! https://facebook.com/spanyolonline

Instagram oldalamon csodás képek, vicces kifejezések, hasznos nyelvtani szösszenetek várnak! https://instagram.com/spanyolonline