Miért olyan nehéz sokaknak a képleírás a nyelvvizsgán? Mert nem ismerik az apró trükköket hozzá. Neked most megmutatom mindet, amit ismerek!

 

Miért van képleírás a nyelvvizsgán?

Az alapfokú és középfokú kétnyelvű nyelvvizsgák egyik típusfeladata ez, amellyel csodásan le lehet mérni a vizsgázó mondatalkotási, szókincs és kommunikációs készségét. A Rigó utcában például középfokon a három szóbeli feladatból a képleírás az egyik. Két képet kell húznod, az egyikről kell beszélned, először magadtól összefüggően pár percet, majd belekérdezhetnek részletekbe, vagy a témához kapcsolódóan kikérhetik a véleményedet, benyomásaidat.

 

Képleírás a nyelvvizsgán – tippek és trükkök

– Bár szép képpel is összeakadhatsz, ne az esztétikum, sokkal inkább a rendelkezésedre álló szókincs alapján döntsd el, melyiket választod! Hiába van a képen egy csodálatos naplemente, ha nem ismered a ‘naplemente’ szót, inkább válaszd a másikat. Minél részletgazdagabb egy kép, minél több cselekvést ábrázolnak rajta, annál könnyebb beszélni róla.

 

– A leírást érdemes általános résszel kezdeni: nagy vonalakban mi van a képen, hol készülhetett, mi a témája? Ehhez pár mondat:

La foto fue sacada / hecha en… / durante… (a fotót vhol, vmi közben készítették)

El tema central de la foto es… (a kép kp.-i témája vmi)

La foto nos presenta… (a kép bemutat nekünk..)

FIGYELEM! Nem elírás: a ‘foto’ tényleg nőnemű! Bár -o ra végződik, mindig ‘la’ a névelője, az eredeti szó ugyanis ‘fotografía’, csak mi a rövidített verzióját használjuk.

 

– Ezután térj ki a részletek kivesézésére: ha vannak emberek, ki mit visel, milyen személyleírással tudod jellemezni, mit olvasol le az arcáról (ezt érdemes indokolni is)? Mondd el, miért vannak ott, ahol vannak a képen (pl. szabadban, teremben, stb.)! Ha tárgyakat látsz, sorold fel, mi hol helyezkedik el a többihez képest (mindenképp ismételd át a helyhatározókat a vizsga előtt!), milyen funkciója van/lehet. Ha festményt húzol, próbáld meg belőni, kb. mikor készülhetett, mi a témája, van-e rajta híres ember, mi lehetett a festő szándéka a képpel.

En la foto hay un/una…

En la foto puedo ver un/una…

La foto / La pintura representa un/una/el/la…

Ha valami furcsát fedezel fel a képen, szintén érdemes felhívni rá a vizsgáztató figyelmét. Gondolok itt arra, hogy pl. egy szobán nincs ablak, vagy egy öltönyös ember papucsban van.

 

– Ne feledkezz meg arról sem, hogy ha végképp nem tudod, mit mondj, beszélj arról, ami nincs a képen (de szerinted ott kéne lennie)! Például, ha egy síró gyerek a kép központi figurája, arra is szánhatsz 1-2 mondatot, hogy vajon hol lehetnek a szülei, miért nincsenek vele. Vagy, ha mondjuk látsz egy szépen terített asztalt, amelyről hiányzik a szalvéta. Ezzel a trükkel egyrészt megmutathatod, mennyi szót tudsz még a témából azon kívül is, amit a képen megtaláltál, másrészt magadnál tarthatod a szót. Az a legveszélyesebb ugyanis, ha hosszú másodpercekig hallgatsz, mert akkor a vizsgáztató óhatatlanul elkezd kérdezgetni!

 

– Végül érdemes lezárni a kép bemutatását néhány személyes véleménnyel a képpel kapcsolatban. Tetszik vagy nem? Milyen érzéseid támadtak a képet nézve? Eszedbe jutott valamilyen személyes emlék?

La foto me da la impresión de que…

Me gusta / No me gusta la foto porque…

La foto me recuerda a…

Supongo que las personas en la foto…

 

– Ami a legfontosabb: összefüggően beszélj a képről! Amint valami kis bizonytalanság vagy tétovázás kiszűrődik a hangodból, a vizsgáztatók könyörtelenül lecsapnak rád és elkezdenek kérdésekkel bombázni a képpel kapcsolatban, vagy rámutatni olyan hiperbonyolult tárgyakra a képen, amiknek tuti, hogy nem tudod a spanyol megfelelőjét. Amíg a te kezedben van az irányítás, addig nincs mitől félned!

 

– Ezt érdemes gyakorolni bármilyen magazin bármilyen képével, egy stopperrel: ülj le, és három percen keresztül megállás nélkül beszélj az előtted lévő képről, még akkor is, ha az csak egy modell arca a legújabb rúzsreklámból! Építsd fel úgy a mondandódat, hogy az imént bemutatott három egység szépen megjelenjen.

 

Nyelvvizsgáról írtam még ITT és ITT többek között.

 

Ha spanyol középfokú nyelvvizsgára készülsz, EZ A TANANYAGOM segít, hogy boldogan jöjj ki a vizsgateremből akár az írásbeli, akár a szóbeli után!

Facebookon és Instagramon sok érdekes bejegyzésből tanulhatod a spanyolt. Te követsz már?