Ha valamit akaratlanul követünk el, a magyarban azt mondjuk: véletlenül leejtettem a poharat. A spanyolok viszont kitaláltak erre egy nagyon vicces, de picit nehéz szerkezetet.

 

Bár már foglalkoztunk a spanyol ‘SE’ névmással, a felhasználása valami eszméletlenül szerteágazó. Ebben a témában is pont vele futhatsz össze, a véletlenül vagy nem akarattal történt események kifejezéséhez használt szerkezetben ugyanis pont ott van egy ‘se’ is…

Nos, fogj egy igét, tedd visszaható alakba, és amikor ragozod, a visszaható névmás és az ige közé rakj be egy részes névmást – ez az egyszerű képlet!

 

Valami nem világos? Akkor nézzük meg példával!

  1. fogj egy igét: olvidar – elfelejteni
  2. tedd visszaható alakba: olvidarse – kb.: „elfelejtődni”
  3. ragozáskor közé menjen egy részes névmás: Se me olvidó el nombre de aquel actor. – Elfelejtettem annak a színésznek a nevét. (Szó szerint: nekem elfelejtődött a színész neve.)

 

Milyen igékkel használhatod? Leginkább olyanokkal, amelyek kifejezhetnek véletlen eseményeket. Pár példa:

Se me ha caído el florero, perdona. – Bocsánat, leejtettem a vázát. (azaz: nekem leejtődött)

Se le rompió la ventana cuando estaba jugando al fútbol. – Betörte az ablakot, amikor focizott. (szó szerint: „betörődött” neki az ablak, hehe)

Se te fueron los perritos. – Elmentek a kutyusaid. (azaz: neked „elmenődtek”, vagyis elkóboroltak)

 

Amit megfigyelhetsz az utolsó mondatban: nem a részes névmáshoz igazítom az igét, hanem az utána álló főnévhez! Itt ugyanis a sok névmás miatt fordított szórend uralkodik, mert az ige az alanya előtt áll és nem utána, ahogy az egy épkézláb kijelentő mondatnál lenni szokott.

 

Összefoglalva:

– a véletlenszerűséget, akaratlanságot kifejező mondatban a ‘se’ mindig ‘se’, nem szerepelhet más alakban és nem lehet kihagyni;

– őt követi a részes névmás, amely változik a személyhez igazodva;

– az ige furcsamód az őt követő főnévhez igazodik, merthogy itt az az alany.

 

Remélem, minden világos! Majdnem elfelejtődött nekem mondani, hogy van egy csomó gyakorló csomagom spanyolul tanulóknak, mindenféle szinten és témában: jelen idő, múlta idők, subjuntivo, teszt gyakorlás, és a többi. Nézd meg a listát itt: CSOMAGOK

Gyere, tanulj velem Facebookon és Instagramon is!

Nem tudod, milyen szinten állsz spanyolból? Töltsd ki a szintfelmérőt, csak öt perc!