A spanyol múlt idők megkülönböztetése az egyik legnehezebb feladat középhaladó szinten. Ezzel a trükkel, amely a magyar nyelv egy sajátosságát aknázza ki, sokkal könnyebben fog menni a téma.

 

Először is, mi az az igekötő?

 

Leegyszerűsítve: az a sok kis előtag, amit igék elejére lehet illeszteni. A magyarban az ige jelentése is megváltozhat attól függően, milyen igekötőt teszünk elé.

Például: vesz -> elvesz – megvesz – bevesz – átvesz – felvesz – levesz, stb. Az el-, meg-, be-, át-, fel-, le- előtagok tehát igekötők.

 

Mi közük van ezeknek a spanyol múlt időkhöz?

 

Hát az, hogy a magyarban tudjuk az ige elé írni, de az ige után is, és a magyar mondatban elfoglalt helye határozza meg, hogy indefinido-s vagy imperfecto-s lesz-e a mondat.

 

Ha az igével egybeírjuk, akkor mozzanatos cselekvést fejez ki, és indefinido-ként kell fordítanod.

Felvettem a nyakkendőmet. – Me puse la corbata.

 

Ha külön írjuk, akkor egy épp folyamatában lévő cselekvést ábrázol az ige, így menthetetlenül imperfecto-ba kell tenni. Ilyenkor jár még hozzá egy második tagmondat, ami mozzanatosságot fejez ki és cuando-val kezdődik, plusz sokszor megtalálod az „épp” szócskát a szóban forgó ige előtt.

Épp vettem fel a nyakkendőmet, amikor szólt a telefonom. – Me ponía la corbata cuando sonó mi teléfono.

 

Ilyen egyszerű! Nincs tehát más teendőd, mint fejben lefordítanod azt a mondatot, amit spanyolul szándékozol megfogalmazni. Az elején ez még úgyis mindig megtörténik, de sokszor nem is tudsz róla. Csak arra kell figyelned, hogy az igekötő hol áll!

 

Ezt a szabályt felülírja az, ha gyakoriságot kifejező időhatározó kerül a mondatba (minden nap, sokszor, vasárnaponként). Ezekkel a magyarban mindig ige előtt álló igekötőt találsz (ha van egyáltalán igekötő), pedig a spanyolban imperfecto-ban kell fordítani:

Todos los domingos íbamos a la misa. – Minden vasárnap elmentünk a misére. Nem is olyan nehéz, igaz? 🙂

 

Ha azonban még mindig akadnak gondjaid a spanyol múlt idők használatával, neked találtam ki ezt a csomagot, ahol egyenként minden múlt időt külön megtanulhatsz, és egy indefinido/imperfecto összehasonlító lecke is a tananyag része.

Ingyenes nyelvtani rendszerező email tanfolyamomban is találsz múlt idős leckét. Itt tudsz feliratkozni!

Kövess a Facebookon és az Instagramon, spanyolozz velem ott is!