Nem sikerült a nyelvvizsgád, de úgy érzed, nem rajtad múlt? Hová fordulhatsz nyelvvizsga fellebbezés esetén? Minden vizsgahelyen más a protokoll.

 

ELTE Origo Nyelvi Centrum

A „Dokumentumok” pontban találtam egy ide vonatkozó formanyomtatványt, amelyen akár egyszerre is két kérelmet nyújthatsz be. Az egyik a felülvizsgálati kérelem. Felülvizsgálatot kérhetsz akkor, ha úgy gondolod, az értékelés során jogszabálysértés történt, vagy ha szeretnéd a pontokat újra összeadatni. Ez esetben hivatkoznod kell konkrétan a dolgozatodra, hogy hol történt elszámolás. A másik elintézhető feladat az újraértékelési kérelem, amely fizetős, feladattípusonként bizonyos összeg fejében végzik el. Ezt akkor kérheted, ha úgy gondolod, rosszul értékelték valamelyik feladattípust, tehát nem csak számolási, hanem javítási hiba is van benne. A kérelem elektronikus, postai vagy személyes úton adható be.

https://www.onyc.hu/dokumentumtar

 

BGE Nyelvvizsga és Továbbképző Központ

A BGE honlapján részletes leírás található a felülvizsgálati és panaszkezelési eljárásról. Ebből többek között kiderül az is, hogy ha egy vizsgázónak csak 1 pont hiányzik a sikeres nyelvvizsgához, akkor a központ automatikusan továbbküldi az anyagát felülvizsgálatra. Ez kifejezetten jószándékúnak tűnik.

Felülvizsgálati kérelmet postai úton is benyújthatsz, 15 napon belül, de csak akkor, ha, idézem „a vizsgázó a kérelem postai feladásával egyidejűleg a feladás napján a kérelem szkennelt képét e-mailben is megküldi a Vizsgaközpont részére”.

Találtam egy táblázatot különeljárási díjakról is, melynek egyik tétele: „a vizsgaeredményekkel kapcsolatos konzultáció díja”. Igaz, hogy pénzért, de lehetőséged van bemenni az intézménybe és megtekinteni a feladatlapodat.

http://www.nyelvvizsgak.hu/

 

BME Nyelvvizsgaközpont

Korrekt tájékoztatást kaphatsz a Corvinus honlapján minden fontos kérdésről. A vizsgaszabályzat egy letölthető dokumentum, amely minden lényeges kérdést magában foglal. Itt találod: http://www.bmenyelvvizsga.bme.hu/letoltes/bmevizsgaszabalyzat.pdf

Tartalmazza például azt, hogy az eredményközléstől számított 15 napon belül tekintheted meg a vizsga feladatlapját előre meghatározott időpontban, bejelentkezés után. A megtekintési dátumok a honlapon a Határidők menüpontban fent vannak.

 

DELE nyelvvizsga

A budapesti Cervantes Intézet honlapján találhatsz magával a nyelvvizsgával kapcsolatos tájékoztatót, és némi információt találtam arról is, igaz, spanyolul, hogy hogyan lehet fellebbezni, megtekinteni a dolgozatot. A DELE vizsgákról tudjuk, hogy a vizsgaeredmény megszületése azért vesz több hónapot igénybe, mert külföldre küldik javítani a teszteket. A megtekintés utáni reklamációval ugyanez a helyzet: legfeljebb három hónapon belül már meg is lesz a végső döntés… Ha pedig esetleg túlpontozást találnak, számíts rá, hogy azt is leveszik… Igen, ez mind le van írva benne! https://examenes.cervantes.es/es/dele/calificaciones

 

 Lassan az összes nyelvvizsga típusra lesz felkészítő tananyagom! Neked melyik jön jól? Nézd meg itt: NYELVVIZSGA FELKÉSZÍTŐK

A sikeres nyelvvizsgához nem elég csak tanulni; nem árt ismerni néhány trükköt is. Iratkozz fel nyelvvizsga tippjeimre! NYELVVIZSGA TIPPEK

Facebookon és Instagramon sok érdekes bejegyzésből tanulhatod a spanyolt. Te követsz már?