Sokszor írtam már sikeres nyelvtanulási szokásokról, de még nem mutattam neked olyan „módszereket”, amelyek tutira zsákutcába viszik a sikeres nyelvtanulást. Mit kerülj el, ha meg akarsz tanulni egy nyelvet?

 

Zsákutca #1 Szótárból tanulod az idegen nyelvet

Kevesen vannak, akik jónak tartják ezt a módszert, de fura módon néha összefutok olyannal, aki elhatározza, hogy „kiolvassa” a spanyol-magyar szótárt. Közben pedig „ráragadnak” a szavak is. Ez azért tévút, mert a szavakat nem szótárból, hanem mondatokból kell megtanulni. A kontextusba helyezett szavak sokkal inkább megragadnak, és azt se felejtsd el, hogy egy szónak sok esetben több jelentése is van, amiket szintén érdemes a maga szövegkörnyezetébe helyezve tanulgatni. Az én javaslatom tehát: szótárazd ki az idegen szavakat, mert ha egyszer leírod, már azzal is rögzülnek, de mindig írj példamondatokat vagy tanulj olyan tananyagból, ahol sok példamondat található! Ezt a módszert követtem akkor is, amikor a videós tanfolyamaim anyagát állítottam össze.

 

Zsákutca #2 Felülsz a legjobban reklámozott tananyagnak

Biztos, hogy alvás közben fogsz megtanulni spanyolul? Vagy olyan könyvsorozatból, amely száraz nyelvtant tartalmaz, csak azért, mert az épp le van árazva a könyvesboltban?

Ha az autodidakta utat választod, mindenképp tartsd szem előtt az alábbiakat:

– olyan tananyagot válassz, ami sok példamondatot tartalmaz;

– ha kezdő vagy, mindenképp olyan legyen, amiben magyarul is le van írva/elhangzik a nyelvtani magyarázat (de később sem válik károdra, ha magyarul is értelmesen elmagyarázzák a nyelvtant);

– lehetőleg olyat vásárolj, ahol kipróbálhatod a módszert, még mielőtt beruházol.

Zsákutca #3 Befizetsz egy nyelviskolába, hogy ők megoldják helyetted

Gondolod, ha X összeget rááldozol a tanfolyamra, a kiadás ténye elegendő motivációt ad majd, hogy végig is csináld?

Nos, nem.

Egy ideig talán bejársz az órára, de nem leszel motivált és ha még néhány dolog zavarni is fog a tanfolyamon (pl. a tanár, valaki a csoportból, a silány könyv vagy az unalmas óra), garantált, hogy szép lassan kikopsz a csoportból. Ráadásul, a nyelviskolák vizsga-szemlélete (a tanfolyam végi záróteszt sikeres teljesítése a cél) elveszi a fókuszt az igazi okról, amiért ott ülsz: hogy megtanulj beszélni, írni és olvasni az adott idegen nyelven!

A nyelviskola arra jó, hogy a tanár kijavítsa a hibáidat, gyakoroltassa veled a beszédet és világosan bemutassa a nyelvtant. Mindezt azonban már otthonról is elérheted, akár magántanár, akár videótanfolyam segítségével.

 

Zsákutca #4 Könyveket olvasva akarsz nyelvet tanulni

Persze, a szépirodalmi vagy bestseller könyvek célnyelven való olvasása kiváló lehetőség a szókincsbővítésre. Viszont ne gondold, hogy egy hétköznapi anyanyelvi ember úgy beszél, mint a könyvekben! A kiejtés szintén problémás terület lehet, ha csak a könyvekre hagyatkozol.

Javaslom, hogy hallgass anyanyelvi szövegeket akár videómegosztókon, akár hangoskönyv formájában! Ez megsokszorozza a szófelismerő agysejtjeid számát és a kiejtésben is sokkal profibbá válsz.

 

Zsákutca #5 Válogatás nélkül tanulsz az internetről

Jómagam is imádok autodidakta módon tanulni, amikor én magam oszthatom be az időmet és a tananyagot. Ehhez viszont éles szem szükséges, hogy kiszűrjem a kóklereket, akik egy leckével járnak előttem, a lopósokat, akik sikeres könyvekből, módszerekből pakolnak össze valami katyvaszt, amit aztán sajátjukként hirdetnek, és persze azokat, akik telerakják hibával az anyagaikat, persze, csöppet sem szándékosan.

 

Ha az internetről tanulsz, járj utána a leckéket készítő illetőnek vagy cégnek: mióta csinálják? Mit tudnak felmutatni? Mennyire hitelesek az interneten? Hivatalosan, számlát kiállítva lehet tőlük vásárolni, vagy csak „fű alatt”? Mert ha ez utóbbi, biztos lehetsz benne, hogy ha kérdésed vagy problémád lesz az anyagukkal, már hűlt helyüket találod. Vannak ingyenes anyagaik, amikkel próbára tehető a tudásuk? Van nyilvános fórum (pl. Facebook oldal), ahol kérdezni lehet tőlük?

 

Sikeres nyelvtanulást kívánok! Facebook és Instagram oldalamon is mutatok neked sok érdekes tanulnivalót, gyere és nézd meg!