A kérdés, amit sose tegyél fel egy valenciainak, a címben található. Számukra a paella valenciana A paella. Kétségtelen, hogy ez a remek étel az említett régióból származik. De mi van a többi verzióval, ami felbukkan a spanyol éttermek étlapjain?
A paella kétségtelenül a spanyolországi asztalok vitathatatlan királynője, és az egyik olyan étel, amely bár eredetileg nem andalúziai, mégis a félsziget déli részének egyik legjellemzőbb étele lett. Fontos azonban megjegyezni, hogy a szó szoros értelmében csak 1-2 rizses ételt illethetünk ezzel a névvel. A többinek tartjuk fent az ‘arroces’, vagyis a ‘rizsek’ elnevezést.
-
Paella valenciana – a valenciai
Ez a tipikus spanyol paella. Ez a recept a legismertebb Spanyolország minden részén, ez adja a többi variánshoz az ihletet. Ha ilyet akarunk készíteni, minden egyes pohár rizshez két pohár vizet kell önteni. Ebben az ételben a nyúl a „sztárhús”. Andalúziában tipikusan vörösborral kínálják az étteremben, mint a spanyol ízek tökéletes kombinációját.
2. Paella de carne – a húsos
Ez a tipikus „vasárnapi” paella Spanyolországban. Csirkehússal készítik el, jó sok fekete borsot és édes paprikát adnak hozzá, hogy a hús átvegye az ízét, de van benne pirospaprika és borsó is. „Gyorsan, finomat” verzió.
3. Paella de marisco – a tengeri herkentyűs
Ez az egyik olyan recept, amely leginkább meghatározza a mediterrán konyhát. ‘Marinera’ néven is ismert. Általában tintahallal, garnélarákkal, többféle kagylóval készítik. A tengerparti területeken az egyik legnépszerűbb étel és nyáron nagyon gyakran tengerparti bárokban is kipróbálhatod.
4. Paella mixta – az ilyen is, olyan is
A Paella mixta a két ízvilágot ötvözi: a húst és a tenger gyümölcseit. Ez az egyik legnépszerűbb étel, és általában minden háztartásban el szokták készíteni. A fő alapanyag a sült hús, majd a tintahal és a garnélarák kerül hozzá. Nagyon finom íze van a tengeri összetevőknek köszönhetően, amelyek a hús zsengeségével párosulnak, amely átveszi az összes ízt.
5. Arroz negro – a fekete „bárány” (rizs)
Ez a variáns főképp Galíciára jellemző. Megjelenésében teljesen eltér a többi paellától, mivel a rizs a polip vagy a tintahal tintájának köszönhetően fekete színt vesz fel. A hozzávalók ugyanazok, mint a marinera esetében, de ez a módosítás nem csak a megjelenést, hanem az ízt is befolyásolja. Bátor vállalás! Ez a jellegzetesség tette ezt a receptet az egyik legnépszerűbbé az eredetisége miatt.
6. Paella blanca – a fehér (rizs)
Ezt érdemes inkább már az ‘arroces’ kategóriába sorolni, de étlapokon a ‘paella blanca’ megnevezéssel is fogsz találkozni. Nem kizárt, hogy ennek üzleti megfontolások is állnak a hátterében: melyik turista ne akarná megkóstolni a leghíresebb spanyol nemzeti ételt? Aztán persze, ha annak már annyi köze sincs a valenciai eredetihez, mint az olasz pizzának a Hawaii pizzához, az mellékes kérdés. 🙂 Szóval, a „fehér paella” egy nagyon egyszerű étel, amelyben a rizst kísérő összetevők ez alkalommal a sonka és a szalámi. Színezék/sáfrány hozzáadása nélkül készül, ettől ez az elsőre furcsa sápadt szín. Gyakran „tapa”-ként tálalják egy pohár sörrel vagy nyári vörösborral.
7. Paella vegetariana – a vegetáriánus
Egyre többen utasítják el az állati eredetű ételek fogyasztását, így csak idő kérdése volt, hogy főszereplőnk is kövesse az újhullámot. Az alapanyagok: articsóka, spárga, gomba és olajbogyó.
Képek forrása: blog.fuertehoteles.com
Te próbáltad már valamelyik verziót? Ha nem, melyiket kóstolnád meg szívesen?
Tudod hányféle szót használ a spanyol a „feladat” szóra? Nézd meg itt, mi a különbség köztük!
Nézd meg ezt a videómat, amelyben egy spanyol recept szókincsét dolgozzuk fel, közben bemutatom a paella de marisco receptjét!