A spanyol melléknév felsőfoka igen sokrétű téma a spanyolban. Tanulj meg új kifejezéseket és szerkezeteket a spanyol felsőfok kapcsán!

Abszolút felsőfoknak nevezzük azt, amikor valamit nem máshoz hasonlítunk (nem azt mondjuk, hogy a -leg), csak szimplán azt mondjuk, nagyon valamilyen. Erre aztán a spanyolban fél tucat kifejezés létezik. Van, amit Latin-Amerikában használnak szívesebben, míg más kifejezéseket az egész hispán világban. Nézd meg, milyen lehetőségeink vannak a spanyol felsőfok színesítésére!

 

MUY

A legegyszerűbb, ha a melléknév elé kitesszük a ‘muy’ határozószót.

Eres muy simpático. – Nagyon rokonszenves vagy.

Este hotel es muy barato. – Ez a hotel nagyon olcsó.

 

-MENTE VÉGŰ HATÁROZÓSZÓ

A muy-nál sokkal kifejezőbb lehet a mondandód, ha intenzívebb határozószóval helyettesíted.

Ezek lehetnek: extremadamente, sumamente, extraordinariamente, altamente, inmensamente, increíblemente. A jelentésük kb. ugyanaz: nagyon-nagyon. 🙂

Su novio es extremadamente rico. – A vőlegénye extrém gazdag.

Esta dieta es altamente conocida entre los entrenadores. – Ez az étrend „magasan” ismert (= széles körben ismert) az edzők körében.

 

ELŐKÉPZŐK (PREFIJOS)

A ‘muy’ helyettesítésére használhatsz előképzőket is, amiket egyszerűen a melléknév elé kell ragasztani. Ezek Latin-Amerikában igen népszerű megoldások.

Előképzők lehetnek: re-, requete-, archi-, super-, extra-.

Példák:

requetebueno / rebueno (kb. szuperjó), supercómodo (szuper kényelmes), extrarrápido (rendkívül gyors).

Este chico es requeteguapo. – Ez a srác szuperjóképű.

Por fin logramos comprar un sofá supercómodo. – Végre sikerült egy szuper kényelmes kanapét vennünk.

¿Es que no lo sabías? Todo el mundo está hablando de esto, ¡es archisabido entre la gente! – Szóval nem is tudtad? Mindenki erről beszél, az emberek között ez extra ismert!

 

-ÍSIMO/A(S)

Az -ísimo végződés nagyon népszerű (requetepopular 🙂 ), ám annyiban óvatosnak kell vele lenni, hogy mivel a melléknév végére ragasztjuk, utána ő lesz a szó vége, tehát nemben és számban egyeztetni kell a mondathoz.

 

Használatának vannak apróbb szabályai.

  • Mássalhangzóra végződő melléknevek: csak hozzátesszük az -ísimo-t és kész is van.

Es facilísimo. – Ez nagyon könnyű. (Mindig az -ísimo-n van az acento, és mivel egy spanyol szóban csak egy helyen lehet ékezet, így, ha ékezetes melléknévhez ragasztjuk, a melléknév automatikusan elveszti az ékezetét, mint itt: fácil – facilísimo.)

Son popularísimas. – Ők (lányok) nagyon népszerűek.

  • Magánhangzóra végződő melléknevek: a magánhangzót leszedjük a végéről, úgy jön az -ísimo.

Eres buenísima, tía. – Nagyon jó(ságos) vagy, nénikém.

Régen egyébként a diftongáló melléknevek visszaalakultak -ísimo végződésnél „rendes” szótövűre, de a beszélt nyelvben ezt a szabályt egyre inkább elhagyják. Eddig tehát inkább bonísimo (bueno), fortísimo (fuerte), stb. volt a képzővel ellátott melléknév, de ez mára simán buenísimo, fuertísimo lett.

  • -co és -go végűek: -quísimo, -guísimo lesz a végük, a kiejtés megtartása végett.

Esta calle es larguísima. – Ez az utca nagyon hosszú.

Tu paella está riquísima, mamá. – Anya, a te paellád isteni! (nagyon finom)

  • -z végűek: -císimo lesz a vége.

Estamos felicísimos en el nuevo piso. – Nagyon boldogok vagyunk az új lakásban.

Nagyon figyelj! A spanyol -ísimo végződésben mindig csak egy ‘s’ áll! Ha kettővel írod, az már olasz! (Ld. pl. bravissimo.)

 

BÓNUSZ: KÉT KIFEJEZÉS

A beszélt nyelvben létezik két kifejezés az abszolút felsőfok kifejezésére, amivel villoghatsz spanyolos társaságban. Mindkettő jelentése: nagyon-nagyon, rendkívül, stb.

  • tope de

Eres tope de guapa. – Rendkívül csinos vagy.

  • la mar de

Estoy la mar de cansada, dame una almohada. – Elképesztően fáradt vagyok, adj egy párnát!

 

Ha még csak kóstolgatod a spanyol nyelvet, iratkozz fel ingyenes szókincsfejlesztő email tanfolyamomra, ahol 30 leckén keresztül tanulhatsz meg 1-1 témakört pici nyelvtannal fűszerezve. Tetszeni fog! https://spanyolozzotthonrol.hu/szokincsfejlesztes/

Ha pedig minden mélysége érdekel a spanyol nyelvnek, de már középhaladó szintnél jársz, a 45 leckéből álló B2 online videótanfolyamom eddig sosem látott hatékonysággal fog középfokra repíteni! Nézd meg itt, letölthető a tematika: https://online.spanyolozzotthonrol.hu/termek/spanyol-online-videotanfolyam-haladoknak/

 

Kövess a Facebookon, tanulj velem minden nap valami újat spanyolból! https://facebook.com/spanyolonline

Instagram oldalamon csodás képek, vicces kifejezések, hasznos nyelvtani szösszenetek várnak! https://instagram.com/spanyolonline