Milyen spanyol szavakkal tudsz egy személyt jellemezni? A személyleírás spanyolul nem bonyolult, ha ismered a taktikáját!

A személyleírás bármelyik spanyol nyelvvizsgán előforduló témakör, kimeríthetetlen kútforrás, amelyről legalább annyit lehet beszélni, mint amennyit el lehet hallgatni.

Alapfokon bevethetik ellened a „Describa a una de sus familiares” („Írja le egyik családtagját”) felszólító mondatot, középfokon a képleírásnál bukkanhat elő a téma, felsőfokon pedig, inkább a belső tulajdonságokra alapozva, akár arra is megkérhetnek, hogy jellemezd magad: sorold fel erősségeidet, gyengeségeidet, mint egy állásinterjún.

Személyleírás spanyolul középfokon

Nézzük a spanyol középfokú nyelvvizsgán adódó helyzetet: két képet húzol, és ki kell választanod, melyikről beszélj. Azt javaslom, mindig olyat válassz, amin emberek is vannak! Sokkal többet lehet beszélni róla, mint bármelyik másik témáról. Hogy mit mondj el róluk? Például ezeket:

– hogy néznek ki: becsült magasság és életkor, szem-, hajszín, haj hossza, orr

– mit viselnek: ruha színe, anyaga, mintája, kiegészítők (táska, szemüveg, öv, ékszerek), cipő

– ha van évszakra utaló részlet a képen: összhangban van-e az illető öltözködésével

– cselekvés: az illető mit csinál épp a képen (estar + gerundio), ahhoz mit használ, mi veszi körül

– jellemvonás: arca alapján szerinted milyen ember lehet, vajon mi a hobbija, nyugodt-e vagy ideges típus, a képen milyen lelkiállapot olvasható le róla

– viszonyok: ha több ember van a képen, van-e közük egymáshoz, milyen viszonyban, kapcsolatban állnak, van-e köztük furcsán vagy a többiekhez képest máshogyan viselkedő egyén.

 

Garantálom, hogy már ezek alapján is kb. három oldal esszét lehet összehozni akármelyik emberről, akit bármelyik képen látsz.

Ami NINCS

Ha azonban ez mégsem elég, sose felejtsd el: arról is lehet beszélni, ami NINCS!

Például:

– ha látod, hogy elegánsan van öltözve, de nincs rajta óra, ékszer, említsd meg!

– ha nőnél táska van, mondd el, szerinted mi van benne, írd le, te mit szoktál a táskádban hordani!

– ha valamelyik ruhadarab nem harmonizál a többivel (pl. öltönyhöz sportcipő), fejtsd ki, te miért nem azt vetted volna fel!

– mindig említsd meg fél mondatban, neked tetszik-e az illető, szerinted szép-e, jóképű-e!

– ha te is szoktad az illető által a képen végzett cselekvést csinálni, mondd el, te hogyan szoktad, mi a hasonlóság és a különbség közted és az illető között!

– ha le lehet olvasni a személy lelkiállapotát, tippelj, szerinted miért érzi épp azt, amit látsz rajta! Képzelj el egy szituációt és oszd meg azt a vizsgáztatókkal!

Például: vidámnak tűnik a fenti nő, mert randira megy. Ezért vette fel a legjobb ruháját, bár kicsit furcsa, hogy nincs nála a táskája, stb.

 

Ha nem vagy egy dumagép, egyszerűen fogj három, személyt ábrázoló képet és a fenti szempontok alapján menj végig spanyolul a személyleíráson! Meg fogsz lepődni, mennyi mindent összehordasz róla! 🙂

 

Nem megy a személyleírás spanyolul? Nézd meg ezt a videót, tanuld meg a szókincsét!

A videó az A2 videótanfolyam első része. Ha örök újrakezdő vagy spanyolból, ez a tanfolyam tetszeni fog! Nézd meg itt: https://online.spanyolozzotthonrol.hu/termek/spanyol-online-videotanfolyam-ujrakezdoknek/

Nézd meg ezt a cikket az 50 leggyakoribb spanyol igéről!

 

Kövess a Facebookon, tanulj velem minden nap valami újat spanyolból! https://facebook.com/spanyolonline

Instagram oldalamon csodás képek, vicces kifejezések, hasznos nyelvtani szösszenetek várnak! https://instagram.com/spanyolonline