A magyarban ritka a visszaható ige használata, a spanyol ráadásul megcsavarja egy visszaható névmással is. Mire figyelj a visszaható igével és névmással?

 

Mi az a visszaható ige?

A visszaható ige, mint a neve is mutatja, magára a cselekvőre hat vissza. Azaz, nem mást fésülsz, hanem magadat -> fésülködsz. A magyarban a -kodik, -ködik végződés árulja el, hogy visszaható igével van dolgunk, a spanyolban pedig az ige mögött álló -se névmást kell keresni a szótárban. Példák: lavarse – mosakodni, perderse – elveszni, divertirse – szórakozni.

 

A SE névmás mindig visszaható igét képez az egyszerű igéből?

Nem mindig visszahatóként tudjuk magyarra fordítani a -se névmásos változatot. Van, hogy egy teljesen új ige jön létre a -se használatával. Például a ‘comer’, mint enni ige, ha visszaható névmást kap, természetesen nem (csak) azt jelenti, hogy megeszi magát, hanem hogy valamit teljesen megeszik -> El niño se comió toda la tabla de chocolate. – A gyerek megette az egész tábla csokit.

 

Minden igéből lehet visszaható igét is képezni?

Azt mondhatjuk, az igék jelentős többségéből lehet a -se névmással visszaható igét képezni. A szótárban minden igét „sima” alakban találsz meg elsősorban, és ha egy ilyen szócikket is látsz mellette: „˜se”, akkor az igének van visszaható verziója is. Példák: peinar – fésülni; peinarse – fésülködni; ir – menni (valahová); irse – elmenni (valahonnan); mover – mozogni; moverse – elköltözni; stb.

 

Hogyan ismerhető fel a visszaható névmás?

Onnan ismered fel, hogy mindig ugyanabban a személyben áll, mint az ige. Tehát: Juan se levanta. – Ez visszaható ige, mert a ‘se’ is E/3 alak és a ‘levanta’ is. (Juan felkel.) DE! Juan me levanta. – Ez nem visszaható névmás, mert a ‘me’ E/1-ben áll, míg a ‘levanta’ E/3-ban. (Juan felkelt engem.)

 

Milyen más névmással lehet kombinálni a visszaható névmást?

Lehet tárgyas névmással, ilyen esetben a sorrend mindig: visszaható + tárgyas. Például: Me lo pongo. – Felveszem azt.

Lehet részes névmással is egy speciális esetben. Pl. Se me cayó el vaso. – Leesett a poharam, szó szerint: nekem leejtődött a pohár. Erről ITT olvashatsz bővebben.

 

Hogyan tudjuk az egyes igealakokkal összeegyeztetni a visszaható névmást?

Minden ragozott igénél az ige előtt áll, külön szóban. Példa: me afeité – megborotválkoztam; nos casaremos – össze fogunk házasodni, stb.

Ha az igealak kéttagú, a két tag közé nem szabad semmit, így névmást sem berakni! Ilyenkor mindig a teljes szerkezet elé kerül a névmás: me habría despertado – felébredtem volna; nos habíamos movido – elköltöztünk (régebben).

 

Három olyan igealak létezik, ahol az igével egybe írjuk a névmásokat:

  1. gerundio -> estoy preparándome – épp készülök;
  2. infinitivo -> voy a prepararme – készülni fogok;
  3. imperativo -> prepárate – készülj!

 

Gyakorolj mindenféle témát a gyakorló csomagjaimmal! Kezdőknek ITT, haladóknak ITT van a csomag.

Facebookon és Instagramon sok érdekes bejegyzésből tanulhatod a spanyolt. Te követsz már?