A spanyol összehasonlítás újabb fejezete jön főnevekkel. Ezek után ki tudod fejezni, hogy a szomszédnak több, kevesebb, vagy ugyanannyi pénze, cicája, stb. van, mint neked!

 

A spanyol összehasonlítás, avagy fokozás spanyolul nem nehéz téma, de könnyen keverhető kötőszavakat tartalmaz. ITT megnézheted, hogyan hasonlítjuk össze a mellékneveket, ITT pedig az igék összehasonlításáról tanulhatsz.

Következzen most a főnevek összehasonlítása!

Más + főnév + que – több valami, mint

Mi vecino tiene más dinero que yo. – A szomszédomnak több pénze van, mint nekem. En mi balcón hay más flores que en el de mi vecino. – Az én erkélyemen több virág van, mint a szomszédomén.

 

Menos + főnév + que – kevesebb valami, mint

Mi vecino tiene menos ventanas que dan al mar que yo. – A szomszédomnak kevesebb tengerre néző ablaka van, mint nekem. Yo tengo menos ex mujeres que mi vecino. – Kevesebb volt feleségem van, mint a szomszédomnak.

 

Tanto/a(s) + főnév + como – ugyanannyi, mint

Az eddigiektől eltérő szabály, hogy a ‘tanto’ az utána álló főnévhez igazodik számban és nemben! Mi vecino no tiene tantas habitaciones como yo. – A szomszédomnak nincs annyi szobája, mint nekem. Yo tengo tantos perros como mi vecino. – Ugyanannyi kutyám van, mint a szomszédnak.

 

Tanto/a(s) + főnév + que – annyi valami, hogy…

Tengo tantos árboles en el jardín que ya no veo a mi vecino. – Annyi fa van a kertemben, hogy már nem látom a szomszédot. Tengo tanto dinero que compré la casa de mi vecino. – Annyi pénzem van, hogy megvettem a szomszéd házát.

 

Facebookon és Instagramon sok érdekes bejegyzésből tanulhatod a spanyolt. Te követsz már?

Ha szeretnél kezdő-újrakezdő szinten gyakorolni, EBBEN a pöpec csomagban rengeteg ismétlést és megoldókulcsos tananyagot találsz!